Bestaat de ideale scheiding?

Bestaat de ideale scheiding?

Volgende week is het eindelijk zover! De eerste editie van het event de Ideale Scheidingop vrijdag 12 juni. Het is een netwerkevent voor scheidingsprofessionals met als doel om meer samen te werken en de dienstverlening voor ouders en kinderen te verbeteren. O.a. Ed Spruijt (scheidingsonderzoeker en auteur van het handboek ‘Scheiden en de kinderen’) geeft zijn kijk op de ideale scheiding. De aanmeldingen stromen dagelijks binnen, dus ik verheug me op een inspirerende middag.

Toen ik dit event ging promoten kreeg ik meteen heel veel reacties. De meeste waren positief, maar sommige reacties waren ronduit negatief.
Zo schreef iemand dat ze het maar een rare titel vond en dat de ideale scheiding niet bestaat. Ook sprak ik een mediator die heel boos was en zei dat ik ouders valse hoop gaf omdat een scheiding altijd dramatisch en naar verloopt. Maar is dat wel zo?

Gelukkig kreeg ik ook een aantal hele leuke reacties zoals deze;
‘Hé hé, eindelijk eens een positief geluid na al die nare berichten over vechtscheiden en kindermishandeling’. 

En dat is ook precies het doel van het event.

Iedereen weet inmiddels wel dat scheiden niet leuk is en al helemaal niet voor de kinderen.
We worden murw van alle nare berichten over het ouderschapsplan wat niet werkt, de stijging van het aantal vechtscheidingen en de gevolgen daarvan en dat we massaal onze kinderen mishandelen! Door dat steeds weer te benoemen lossen we het probleem echter niet op. Door je te richten op wat fout gaat versterk je het alleen maar. Na een mislukt huwelijk vol pijn en verdriet wil je niet ook nog in een nare vechtscheiding belanden.

Daarom richt ik mij op de oplossing en help ik je bij het doel dat je wilt bereiken: van je mislukte huwelijk/relatie een succesvolle scheiding maken!

thumbs_up

De Ideale Scheiding? Hoe dan?
Er zijn drie dingen die jou helpen om de ideale scheiding te bereiken.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zodra duidelijk wordt dat je gaat scheiden is een goede voorbereiding super belangrijk. Je hebt dit nog niet eerder mee gemaakt. Net als alle andere nieuwe ervaringen in je leven is een je erop voorbereiden de eerste belangrijke stap. Hoe kun jij je goed voorbereiden als je nog zo emotioneel bent? Als je nog vol woede zit, in shock bent en het nauwelijks kunt geloven? Juist dan kan de voorbereiding je helpen om rustiger te worden en meer grip te krijgen op deze overweldigende ervaring. Het is vaak de angst voor het onbekende wat ons zo emotioneel maakt. Eveline Jurry spreekt in haar boek ‘Positief Scheiden, je wordt weer gelukkig’, over het vormen van een winning team. Ook het E-book ‘ Het geheim van succesvol scheiden’ dat je hier gratis kunt downloaden heeft al veel ouders geholpen om zich goed voor te bereiden.

2. Bescherm je kinderen!
Je kinderen zijn het meest kwetsbaar in dit proces. Of ze nu drie jaar of zestien jaar zijn; de scheiding heeft voor hen de grootste gevolgen. Ga daar dus zorgvuldig mee om. Spreek met je ex af dat jullie geen kwaad over elkaar spreken en verbiedt je kinderen om kwaad te spreken over de andere ouder (wat deze jou ook aangedaan heeft). Je kinderen bestaan uit het DNA van jullie beiden, dus alles wat jij je ex aandoet… doe je ook je kinderen aan. Geef het goede voorbeeld en vraag jezelf af hoe jij wilt dat je kinderen later terug kijken op de scheiding. Wil je dat ze zeggen dat jullie elkaar de tent uitvochten? Of wil je dat ze je dankbaar zijn omdat jullie het zo goed hebben aangepakt? Jij bepaalt de manier waarop je kinderen ermee omgaan en jij bent dus mede-verantwoordelijk voor hun welzijn.

3. Leer samenwerken met de andere ouder.
Het allermoeilijkste tijdens een scheiding is om samen te werken met je ex. In het ex-partnerstuk zit namelijk de pijn en woede van jullie mislukte relatie. Als je vanuit deze (nog onverwerkte) pijn gaat scheiden neemt de kans op een vechtscheiding met 50% toe. Het is net alsof je gaat voetballen met een gebroken been! Vragen om moeilijkheden. Doe dat dus niet! De ander is niet alleen je ex, maar ook je toekomstige co-ouder en jullie zitten de rest van je leven aan elkaar vast als ouders. Leer dus om samen te werken als ouders en verwerk de pijn van je mislukte huwelijk of relatie met een goede therapeut. Jullie kinderen hebben nu samenwerkende ouders nodig en geen bekvechtende kemphanen.

Makkelijker gezegd dan gedaan! Precies!

Je hoeft het echter niet alleen te doen!

De afgelopen 6 maanden heb ik talloze mediators/coaches en therapeuten getraind in de methode Succesvol Scheiden die zich vooral richt op de neutralisatie van emoties, de juiste communicatiestijl en oplossen van conflicten die een ideale scheiding bevorderen. Wij staan voor je klaar!

Ik ben benieuwd naar je reactie op dit blog. Laat gerust een reactie achter!

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen