SCHEIDINGSCOACHES MAKEN EIND AAN VECHTSCHEIDEN IN NEDERLAND!

SCHEIDINGSCOACHES MAKEN EIND AAN VECHTSCHEIDEN IN NEDERLAND!

Ieder jaar gaan zo’n 35.000 ouders scheiden. Daarbij waren in 2014 zo’n 87.717 (bron: Spruijt/Delfos) kinderen betrokken. Dit zijn alleen de cijfers van de getrouwde ouders, tegenwoordig wonen echter veel ouders samen dus de cijfers liggen waarschijnlijk vele malen hoger.

Dit betekent dat de afgelopen vijf jaar zo’n 394.317 (bron: Spruijt/Delfos) kinderen een scheiding hebben meegemaakt. Gemiddeld 10% van deze kinderen (dus 39.417) belanden in een vechtscheiding met grote gevolgen voor hun emotionele, mentale en sociale ontwikkeling.

Wat is een vechtscheiding?

Een vechtscheiding of conflictscheiding is een scheiding waarbij de meeste conflicten gaan over de relatie die de ouders hebben als ex partners. Als er tijdens de relatie veel conflicten zijn of als één van de twee is vreemd gegaan, ligt een vechtscheiding op de loer.

Deze situatie belemmert ouders om na de scheiding hun ouderrol goed te kunnen vervullen en vallen ze uit op het werk (hoog ziekteverzuim tijdens het scheidingsproces). Omdat ze de ouderrol niet meer goed kunnen vervullen, kunnen ze ook niet meer het belang van hun kind zien. Uiteindelijk laat de ouder (bewust of onbewust) het kind deel uitmaken van de onderlinge strijd. Dit is enorm schadelijk voor kinderen en heeft een negatieve invloed op hun gezonde ontwikkeling.

Eigenlijk kun je zeggen dat het oorspronkelijke verlangen om er samen op een goede manier uit te komen door alle conflicten, frustraties en ergernissen langzaam verandert in het verlangen om de ander pijn te doen of zelfs kapot te maken.

Hoe kan een scheidingscoach een vechtscheiding voorkomen of beëindigen?

Scheidingscoaches vormen een waardevolle aanvulling op bestaande professionals zoals de mediator of advocaat. Zij zijn  gespecialiseerd in de conflicten die ouders ervaren tijdens en na hun scheiding. Zij kunnen ouders leren om ook na de scheiding hun ouderrol goed te blijven vervullen zodat kinderen er geen last van hebben. In de meeste gevallen kunnen ze een vechtscheiding voorkomen of de-escaleren.

Succesvol Scheiden Nederland biedt ouders een gecertificeerd coachprogramma dat hen in vijf stappen leert hoe ze uit een vechtscheiding kunnen blijven. Volgens Wanda Vendrig, directeur bij Succesvol Scheiden Nederland, leren ouders hun negatieve emoties aan te pakken, ze leren communiceren op de juiste manier met de andere ouder via WhatsApp en email, en ze kunnen een compromis sluiten. Tevens leren ze wat de scheiding betekent voor hun kinderen en hoe ze samen na de scheiding hun opvoeding vorm kunnen geven. Het programma hoeft niet door beide ouders gevolgd te worden, het werkt ook als één van de ouders zich meldt.

Volgens Vendrig is het onwetendheid en geen onwil waardoor ouders in een vechtscheiding belanden. De meeste ouders beginnen aan een scheiding met de beste intenties waarbij ze graag het belang van hun kind voorop zetten. Helaas slagen ze daar vaak niet in. Door de onwetendheid weg te nemen wordt het slagingspercentage van een succesvolle scheiding een stuk hoger.

 

‘Ellen wendde zich met de moed der wanhoop tot een scheidingscoach, maar het telefoonnummer van de advocaat om een rechtszaak te beginnen lag al klaar. Ellen gaf vooral haar ex partner de schuld van de scheiding en kon niet meer zien wat ze zelf nog kon veranderen om het tij te keren.

Ze was boos en teleurgesteld over haar mislukte relatie en alle gebeurtenissen die hadden geleid tot de scheiding en maakte zich ernstig zorgen wat dit zou betekenen voor hun twee zoontjes en hun toekomst.

Gelukkig kon Ellen na het volgen van het programma Succesvol Scheiden haar woede en teleurstelling omzetten in een neutrale houding en wist ze hoe ze met haar e-mails en WhatsApps samen kon werken met de andere ouder. Bovendien kon ze uit de conflicten blijven door compromissen te sluiten met de vader van haar kinderen. Daardoor hadden haar kinderen veel minder last van de scheiding.

Samen met de mediator hebben deze ouders de scheiding naar tevredenheid kunnen afronden en wisten zo een vechtscheiding te voorkomen.

Ben jij een professional zoals mediator of advocaat en wil je samenwerken dan kun je contact opnemen met de scheidingscoach in je regio.

Ben je ouder en wil je een oriënterend gesprek? Ga naar onze website Succesvol Scheiden Nederland en vindt een scheidingscoach bij jou in de buurt.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen