Masterclass

TRAUMAROUW BIJ SCHEIDING

Waarom kan de ene ouder zich sneller en gemakkelijker verzoenen met de scheiding dan de ander? Waarom belanden sommige ouders in een vechtscheiding en andere niet? In hoeverre spelen de omstandigheden en de manier waarop een jarenlange liefdesrelatie beëindigd wordt een rol en kunnen we dat definiëren als trauma?

Rouw en verlies vormen belangrijke aspecten van scheidingspijn. In de psychosociale therapie wordt de pijn van een scheiding vergeleken met de rouw die we ervaren bij het rouwproces van een overleden dierbare.

Bij TRAUMAROUW of COMPLEXE ROUW gebeurt er echter ook iets anders, niet alleen beleeft deze ouder het verlies van de partner intenser, ze kunnen ook herbelevingen en angsten ervaren van de gebeurtenissen die tot een scheiding hebben geleid of van de gevolgen die de scheiding met zich meebrengt

Bij traumarouw rouwt een ouder niet alleen over de andere ouder of de relatie die ze verliezen, maar ervaart de ouder veel trauma over de wijze waarop dit heeft plaatsgevonden of de gevolgen van de scheiding. Complexe/traumarouw veroorzaakt veel stress en heeft grote gevolgen voor de rouwverwerking en aanvaarding van de scheiding op lange termijn. Het heeft ook grote gevolgen voor gezondheid (burn-out) en nieuwe relaties (herhaling van verleden).

Ouders in scheiding ervaren complexe rouw als de omstandigheden of de gevolgen van de scheiding voldoen aan het trauma aspect.

Tijdens deze 1daagse online inspirerende Masterclass leer je als professional:

  1. Het verschil tussen het ‘normale’ rouwproces bij een scheiding en ‘complexe’ rouw.
  2. Welke traumatische gebeurtenissen rondom een scheiding de kans op traumarouw vergroten waardoor de kans op een vechtscheiding toeneemt.
  3. Wat de gevolgen zijn van trauma/complexe rouw zoals (o.a. Brain Fog, verstoringen in het hormonale systeem)
  4. Tools om als professional hulp en inzicht te bieden aan een ouder die hiermee worstelt zodat ze niet vastlopen in een vechtscheiding.
  5. Tips om ermee om te gaan als professional en wanneer je kunt doorverwijzen naar een rouwexpert.

[bookly-form category_id=”-1″ service_id=”1″ hide=”categories,staff_members,date,week_days,time_range”]