Wat kun je zelf doen om de communicatie met je ex te verbeteren?

Wat kun je zelf doen om de communicatie met je ex te verbeteren?

Gescheiden ouders praten vaak en veel over hun ex, zeker als ze net gescheiden zijn. Ze benoemen tot in detail wat hun ex partner allemaal fout doet en hoe schadelijk dit is voor de kinderen. Ook geven zij aan dat ze al van alles geprobeerd hebben om de omgang te verbeteren, maar dat niets helpt. Het ligt echt allemaal aan de ander: als hij of zij nou maar zou veranderen, dan zou alles goed komen!

Dit hoorde ik ook van Geertje. Tijdens onze gratis telefonische sessie praatte ze vooral over haar ex, zijn problemen, zijn fouten en wat hij allemaal voor afschuwelijke dingen had gedaan. Op mijn vraag wat zij zelf nog zou kunnen doen om het tij te keren werd ze stil. Zij kon op dat moment echt helemaal niets bedenken. Vooral omdat ze het gevoel had dat ze al alles had gedaan om beter met haar ex te communiceren. Herken jij dat ook?

Heb jij ook het gevoel dat je er echt alles aan hebt gedaan om de communicatie met je ex te verbeteren of… is er wellicht toch nog iets wat je zelf kunt doen?

Het lastige van relaties is dat je het gedrag van de ander niet kunt veranderen. In iedere situatie kun je alleen jezelf en jouw gedrag veranderen. En ook al weten we diep van binnen wel dat waar twee vechten er ook twee schuld hebben, toch vinden we het gemakkelijker om de ander de schuld te geven. We vinden het blijkbaar veel moeilijker om te bedenken wat we zelf nog kunnen veranderen aan ons gedrag. Mijn ervaring is dat er nog superveel is wat je zelf kunt doen!

Geertje ontdekte tijdens het 3 maandenprogramma dat;

  • Zij en haar partner een totaal verschillende stijl van communiceren hanteren waardoor ze elkaar niet begrijpen, totaal langs elkaar heen praten en snel in allerlei ruzietjes of conflicten belanden. Het voelt alsof de een Chinees en de ander Spaans spreekt.
  • Zij en haar ex vaak in elkaars ‘allergie’ communiceren zodat ze  zich allebei niet begrepen voelen, in de verdediging gaan en de omgangsrelatie steeds slechter wordt.
  • De slechte communicatie ervoor zorgt dat ze elkaar de schuld geven van de gevolgen die dit heeft voor hun kinderen.
  • Ze met een simpele vaardigheid sneller en zonder discussie of conflict kan bereiken wat ze wil tijdens de gesprekken met haar ex.
  • Ze in de taal van haar ex (Chinees) haar boodschap kan brengen. Ze zegt nog steeds hetzelfde, alleen nu in de taal die haar ex begrijpt.
  • Als zij verandert, haar ex mee verandert omdat de totale dynamiek van hun scheiding anders wordt (systemisch).
  • Deze aanpak ervoor zorgt dat ze elkaar weer beter begrijpen, dat ze niet in eindeloze discussies belanden en hun kinderen hiervan kunnen profiteren.

Stel je eens voor dat je zonder strijd en voortdurende conflicten weer met je ex zou kunnen communiceren, dat je zonder spanning in elkaars nabijheid kunt zijn, dat je kinderen profiteren van de ontspannen en gemakkelijke omgang tussen hun ouders. Klinkt je dit als muziek in de oren? Dit kun jij ook bereiken.

mediate-image

Wat kun je zelf nog doen:

Tijdens het 3 maandenprogramma ontvang je 9 strategieën om beter met je ex om te gaan waardoor je niet voortdurend in de strijd hoeft te belanden. Ik geef je alvast de drie belangrijkste:

1. Luister eens wat vaker naar het standpunt van de ander. Vaak nemen we tijdens discussie’s en overleg een bepaald standpunt in. Die komt niet altijd overeen met het standpunt van de ander. Tijdens een scheiding ontstaat dan vaak strijd om de strijd waarbij je niet meer openstaat voor wat de ander zegt en het standpunt van de ander niet meer kan horen. Door je weer meer open te stellen voor het standpunt van de ander, zal de ander ook eerder geneigd zijn om naar jou te luisteren waardoor je sneller krijgt wat je wilt. Veeg dus niet meteen de standpunten van de ander van tafel omdat je nog zo boos of gefrustreerd bent, maar probeer je ervoor open te stellen.

2. Kijk eens kritisch naar je eigen aandeel. Net als Geertje ben je van nature geneigd om de ander meer de schuld te geven dan jezelf, dit is ook een vorm van zelfbescherming. Door je eigen aandeel te nemen kun jij je immers schuldig gaan voelen en dat wil je graag vermijden. Het is dus altijd gemakkelijker om de ander de schuld te geven (vaak weten we ook beter te benoemen wat de ander fout heeft gedaan), dan zelf ons eigen aandeel te zien. Het mooie is dat als jij dat gaat doen, de ander dit ook zal doen. Als jij toegeeft dat je bepaalde zaken niet goed hebt aangepakt, zal de ander vaak begripvol reageren en ook zijn/haar eigen aandeel gaan benoemen. Dit gebeurde ook bij Geertje waardoor zij en haar ex meer begrip gingen voelen voor elkaar en de communicatie sterk verbeterde.

3. Stop met de ander te beschuldigen, onder druk te zetten of te bedreigen. Deze strategie sluit aan bij de vorige. Als jij iemand beschuldigt, onder druk zet of bedreigt (bv. door de kinderen weg te houden of geen alimentatie te betalen) zal dit een tegenreactie oproepen bij de ander. Dit is zelden de reactie die je eigenlijk wilde bereiken met het beschuldigen en bedreigen. Helaas reageren de meeste mensen slecht op beschuldigingen of bedreigingen, het werkt dus niet en je bereikt niet wat je wilt. De ander gaat in de verdediging of reageert met passief/agressief gedrag en jouw kinderen betalen hier uiteindelijk de prijs voor. Stop ermee, er zijn echt andere manieren die je kunt inzetten die beter werken, ervoor zorgen dat je wel krijgt wat je wilt en waar je kinderen van profiteren en niet de prijs van hoeven te betalen.

Herken je dit en wil je weten wat JIJ nog kunt doen om het tij tussen jou en je ex te keren en hoe je dit het beste kunt aanpakken in jouw persoonlijke situatie? Ben je nieuwsgierig naar jouw stijl van communicatie en die van je ex ? En welke van de 9 strategieën jij zou het beste zou kunnen inzetten om nog beter te communiceren?

Ik kijk uit naar je reactie en help je graag! Je kunt je ook via wandavendrig@gmail.com opgeven voor 1 van de drie GRATIS telefonische sessie’s die ik iedere maand weggeef.

Je bent van harte welkom.

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen