De belangrijkste reden waarom zoveel ouders in een vechtscheiding belanden

De belangrijkste reden waarom zoveel ouders in een vechtscheiding belanden

Toen ik ging scheiden wist ik eigenlijk totaal niet waar ik aan begon. Ik wist alleen dat mijn relatie voorbij was en dat ik zo snel mogelijk wegwilde uit deze crisis. Uiteraard wilde ik niet dat mijn kinderen de dupe zouden worden, maar ik dacht dat ik zo’n  lieve en toegewijde moeder was, dat alles vanzelf goed zou gaan.

Dit hoor ik ook vaak terug bij mijn klanten. Ze hadden zich voorgenomen om hun scheiding goed aan te pakken en voelen zich schuldig omdat het ze niet gelukt is en hun kinderen er toch teveel last van hebben. Scheiden is echt veel moeilijker dan de meeste mensen denken.

Op dit moment buitelen de media en TV-programma’s over elkaar heen om de gevolgen van vechtscheiden in beeld te brengen en vooral hun oordeel erover uit te spreken. Ik weet echter dat geen enkele ouder kiest voor een vechtscheiding, maar dat je er ongewild en sneller in kunt belanden dan je denkt.

Wat is een vechtscheiding?
Een vechtscheiding ontstaat als de negatieve gevoelens naar je expartner zo groot worden dat je de ander schade wilt toebrengen. Bovendien kun je niet meer zien dat je kinderen of andere mensen er last van hebben. De haat kan zo groot geworden dat je de ander niets meer gunt en dat je alles gebruikt om die ander dwars te zitten. Van samenwerken of co-ouderschap is geen sprake meer en meestal verloopt de communicatie via derden, mailcontact of advocaten.
Omdat je, onbewust, je hart wilt luchten maak je de ander zwart bij vrienden, familie of zelfs je kinderen. Omdat iedere scheiding gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de expartner, zijn we dit steeds meer normaal gaan vinden.
De definitie van een vechtscheiding wordt vaak pas gesteld in extreme situaties.

Veel ouders vinden zelf dat ze niet in een vechtscheiding zitten, maar daar denken hun kinderen vaak heel anders over. Zij voelen feilloos de negativiteit tussen hun ouders aan en hebben daar veel last van.imagesCAJ4VDVX

Waarom belanden zoveel ouders ongewild toch in een vechtscheiding?
De belangrijkste oorzaken van vechtscheidingen zijn de onverwerkte emotie’s. Emotie’s zijn gevoelens die ontstaan nadat we bepaalde gedachten hebben gehad. Dat maakt het lastig om emotie’s te verwerken. Het betekent dat we onze gedachten bewust moeten maken.
Vaak hoor ik mijn klanten zeggen: ‘Ik wil helemaal niet zo boos zijn op mijn ex, maar ik blijf steeds denken aan wat hij/zij mij aangedaan heeft en dan word ik weer zo woedend’.

Of ze rechtvaardigen hun emotie’s met de overtuiging dat dit normaal is en iedereen er zo over zou denken; ‘Het is toch ook heel erg wat mijn expartner gedaan heeft, iedereen zou daar toch moeite mee hebben?’.
Het nare van gedachtenpatronen is dat ze steeds vaster gaan zitten en veranderen in overtuigingen. Deze overtuigingen werken als een soort bril waarmee je de scheiding waarneemt: je ziet alleen nog zaken die jouw gedachten/gevoelens rechtvaardigen en ondersteunen en bent letterlijk blind geworden voor andere mogelijkheden.

Om gedachten patronen te onderzoeken en je emotie’s te verwerken moet je als het ware uit de situatie treden, en er als een soort helicopter boven gaan cirkelen. Dit vraagt om afstand nemen. En dat is nou juist zo moeilijk als je gescheiden bent. Het lukt vaak niet om van een afstandje naar de situatie en jezelf te kijken omdat je steeds weer dezelfde bril opzet en in dezelfde emotie’s schiet. Laatst heb ik een klant begeleid die twaalf jaar na haar scheiding het nog steeds niet kon verdragen om samen met haar expartner in 1 ruimte te zijn. Haar kinderen hadden daar veel last van en wilden dolgraag dat dit veranderde. Dit kan niet de bedoeling zijn van hun leven.

Welk risico loop je als je emotie’s niet goed verwerkt?
Inmiddels onstaat er steeds meer inzicht in het proces van scheiden en groeit de aandacht voor de ‘zachte’ emotionele kant ervan. Steeds meer professionals realiseren zich dat er meer voor nodig is dan een mediator of een ouderschapsplan om succesvol te kunnen scheiden. De gevolgen van jouw onverwerkte emotie’s zijn zichtbaar in de effecten die de scheiding heeft voor jouw kinderen.
Zij laten steeds duidelijker zien dat ze ongelukkig zijn en roepen hun ouders op er iets aan te doen. Voor jezelf is het echter ook erg ongezond om in een vechtscheiding te belanden. De meeste van mijn klanten klagen over gezondheidsklachten zoals stress, slecht slapen en voortdurende vermoeidheid.
En dat terwijl je alle energie nodig hebt om je staande te houden na de scheiding. En dan heb ik het nog niet eens over de enorm hoge kosten van vechtscheiden voor advocaten en therapeuten. De prijs voor vechtscheiden is hoog.

Hoe kom je uit een vechtscheiding of voorkom je het?
Graag geef ik je een paar tips die bijdragen aan het stoppen met vechtscheiden of het voorkomen ervan;

1. Je kunt alleen je eigen emotie’s onder ogen zien en verwerken.
2. Emotie’s ontstaan doordat je steeds hetzelfde blijft denken over je ex, dus schrijf je gedachten eens op en stel ze ter discussie.
3. Je kunt je expartner niet veranderen, maar door zelf te veranderen kun je wel de dynamiek van de scheiding veranderen.
4. Zodra je de emotie’s hebt geneutraliseerd is het mogelijk om samen met een mediator de scheiding te regelen, dit zal je veel geld opleveren.
5. Een advocaat behartigt vooral  jouw belangen en gaat uit van jouw recht, het bevordert niet de samenwerking met je expartner en het kan in veel gevallen leiden tot een vechtscheiding.

Wat herken jij van dit artikel? Heb jij je scheiding al helemaal goed verwerkt?
Of is jouw scheiding zo’n drama geweest dat het je nog steeds moeite kost om het te verwerken en verder te gaan met je leven?

Hoe zou het voor je zijn als je neutraal, zorgeloos en gelukkig de scheiding achter je kunt laten en verder gaat met je leven? En dat je kinderen dit ook kunnen doen?

Inmiddels heeft mijn klant samen met haar expartner hun volwassen dochter verhuist naar haar nieuwe woning. Een kado voor haarzelf, maar vooral voor haar dochter die meteen een foto heeft genomen met haar beide ouders, deze hangt nu  vol trots in de huiskamer !

SUCCESVOL SCHEIDEN zorgt ervoor dat je sneller, goedkoper en gezonder kunt scheiden. Download het Ebook of meldt je aan voor een GRATIS coachsessie..ik help je graag!

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen