De 5 meest gestelde vragen over het ouderschapsplan

De 5 meest gestelde vragen over het ouderschapsplan

Sinds 2009 zijn ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Als je gaat scheiden vormt het ouderschapsplan onderdeel van de scheidingsakte, als je uit elkaar gaat kun je het apart laten registreren bij de rechtbank en krijgt het daarmee rechtswaarde. Ik krijg veel vragen over het nut en de aanpak van het ouderschapsplan. De meest gestelde vragen wil ik graag voor je beantwoorden!

1. Waarom is een ouderschapsplan zo belangrijk?

Los van het feit dat het verplicht is, is een ouderschapsplan een heel handig document om de gemaakte afspraken in vast te leggen. Als je uit elkaar gaat wil je het graag goed regelen voor je kinderen. Zij komen in een situatie terecht waarbij het ouderschap gedeeld wordt of waar in ieder geval een omgangsregeling geldt. Uiteraard kun je daarbij vertrouwen op goed onderling overleg en mondelinge afspraken, maar beter is het om dit vast te leggen in een document. Het ouderschapsplan is het vertrekpunt van de nieuwe samenwerkingsrelatie tussen jullie beiden als ouders.

2. Is dit ouderschapsplan voor de rest van de scheidingsperiode geldig?

Nee, helaas kun je geen plan opstellen dat je voor de rest van de scheidingsperiode kunt gebruiken. De situatie van jou, van je kinderen of van je expartner kan snel veranderen. Dus zullen jullie een afspraak moeten maken wanneer, op welke wijze en met welke frequentie jullie het ouderschapsplan evalueren en een update maken. Meestal doe je dit 1 keer per jaar, bij voorkeur aan het begin van een nieuw schooljaar (september-oktober). Mijn advies is om dit te doen samen met een professionele gezinscoach of mediator zodat je zeker weet dat de afspraken goed worden vastgelegd.

3. Is het ouderschapsplan verplicht en moeten we dat altijd bij een mediator laten opstellen?

Ja, het ouderschapsplan is verplicht. Nee, je hoeft het niet bij een mediator op te laten stellen. Het gaat erom dat jullie samen een ouderschapsplan opstellen dat als bijlage gestuurd kan worden bij de scheidingsaanvraag. Voor ouders die niet getrouwd zijn geldt ook de verplichting van het ouderschapsplan als jullie gezamenlijk gezag hebben. Daar is geen controle op maar als je met een conflict bij de rechter belandt zal deze als eerste om het ouderschapsplan vragen! Heb je nog steeds veel persoonlijke conflicten met je expartner? Ga dan nog geen definitief plan opstellen omdat de kans heel klein is dat jullie daar zonder hulp samen uit komen. Ik raad je aan om pas een definitief plan en definitieve scheiding te gaan regelen als jullie emotioneel neutraal tegenover elkaar staan. Wat dat is en hoe dat werkt kun je lezen in mijn Ebook dat je gratis kunt downloaden.

4. Betrek je het kind ook bij het ouderschapsplan?

Ja, dat is erg belangrijk! Vraag aan je kinderen om een verlanglijstje of tekening te maken over de gewenste situatie na de scheiding. Denk daarbij vooral aan vragen over:’Wil je bij beide ouders aparte kleding hebben of steeds een koffertje meenemen met jouw eigen kleding?’ ‘Welke knuffel moet steeds mee om te kunnen slapen?’ Of; ‘Hoe zorgen we ervoor dat jij het bij beide ouders naar je zin hebt?’ Kinderen mogen meepraten en meedenken maar niet meebeslissen! Hoe jonger je kinderen zijn, hoe meer de ouders de beslissingen nemen. Vooral pubers vinden het prettig om erbij betrokken te zijn.

5. Waarom is het belangrijk om het kind erbij te betrekken?

Tijdens de periode van een scheiding ervaart je kind een enorme machteloosheid. Er gebeurd iets met ze wat ze absoluut niet willen en waar ze allerlei wisselende emoties over hebben zoals woede, onbegrip en verdriet. Door ze erbij te betrekken krijgen ze weer een vorm van controle. Het wordt ze niet meer aangedaan, maar ze krijgen een rol in het geheel en dat geeft een gevoel van controle. Controlegevoel geeft veiligheid en grip en helpt je kind om de scheiding beter te verwerken! Ieder kind verwerkt de scheiding op zijn eigen manier. Accepteer alle gevoelens en zorg dat ze geuit kunnen worden! Sommige kinderen krijgen woede-aanvallen, anderen zijn boos of verdrietig en sommige kinderen trekken zich terug en willen er niet over praten. Erover praten maakt het te echt en geeft teveel emoties. Ze zijn bang dat ze dit niet aankunnen of altijd verdrietig zullen blijven. Geef je kind de tijd die het nodig heeft om de gevoelens te verwerken, toon begrip en nodig het uit om het op een andere manier te uiten bv met tekenen, voorlezen of spelen.

Herken jij deze vragen en heb je iets aan de antwoorden? Ik ben benieuwd welke vraag jij nog hebt over het ouderschapsplan en nodig je uit om te reageren via onderstaand formulier! Je krijgt altijd antwoord.

Meer tips en informatie vind je in mijn GRATIS mijn nieuwe Ebook: ‘Het geheim van succesvol scheiden’. Vul je naam en Emailadres in dan stuur ik het je toe!

 

 

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen