3 tips om 2015 te starten zonder conflicten met je ex

3 tips om 2015 te starten zonder conflicten met je ex

Het nieuwe jaar is alweer 3 weken oud, blue monday is achter de rug en voor ons strekt zich een nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden en kansen uit. Fantastisch, heb je er zin in?

Linda had er niet zoveel zin in. Ze belde mij in de eerste week van het nieuwe jaar met haar emotionele verhaal over de scheiding waar ze nu al een jaar mee bezig is en die gekenmerkt wordt door ruzie en conflict. Letterlijk over alles maken zij en haar ex ruzie; over de kleding die de kinderen wel of niet bij de een hebben laten liggen, over het kwartiertje te laat dat de kinderen teruggebracht worden en over dingen die wel of niet gezegd worden over de ander tegen de kinderen.

Het typische conflictpatroon dat bij veel ouders ontstaat tijdens of na de scheiding. Zo jammer en zo naar voor hun kinderen. Linda heeft er dan ook enorm veel last van en ziet signalen bij haar drie jonge kinderen die haar zorgen baren. Zo plast de jongste van vier jaar de laatste tijd regelmatig in bed, heeft de middelste opeens moeite met samen spelen op school en maakt de oudste zich voortdurend zorgen over haar moeder. Dit zijn belangrijke signalen die aangeven dat de conflicten tussen Linda en haar ex ervoor zorgen dat de kinderen er teveel last van hebben.

Wat kun je zelf doen om 2015 te starten zonder conflicten met je ex?   scheidung

TIP 1. Neutraliseer de emoties die je in de weg zitten. Emoties bepalen voor meer dan 50% de boodschappen die we naar elkaar uitzenden. Uit onderzoek door deskundigen is gebleken dat slechts 7% van de boodschap bestaat uit de letterlijke tekst die we uitspreken, de rest wordt bepaald door lichaamstaal, intonatie en emotie. Tijdens en na de scheiding heb je veel negatieve emoties naar je ex, dat is heel begrijpelijk. Toch zorgen deze negatieve emoties er juist voor dat kleine irritaties snel kunnen escaleren in conflicten en voor je het weet worden je kinderen daar de dupe van. Kinderen zijn sowieso heel gevoelig voor de ondertoon van boodschappen die jullie naar elkaar uitzenden. Zorg er dus voor dat je negatieve emoties niet de omgangsrelatie met je ex bepalen.

TIP 2. Communiceer niet in de allergie van je ex. Jullie hebben beiden een bepaalde stijl waarin jullie met elkaar communiceren. Daar is niets mis mee en tijdens de relatie zorgde dit ook voor niet al teveel problemen omdat jullie elkaar het voordeel van de twijfel gaven en elkaar wat gunde. Dit ligt tijdens en na de scheiding helaas anders. Het verschil in communicatiestijl kan er dan juist voor zorgen dat jullie in elkaars allergie communiceren en dit is een warme voedingsbodem voor conflict. Jij denkt dat je goed bezig bent en duidelijk communiceert met je ex, maar daar denkt je ex vast heel anders over. Voor jou is het normaal om het zo te zeggen, maar de ander voelt zich niet begrepen en zal dus sneller in de weerstand schieten waardoor je niet krijgt wat je wilt. Zorg er dus voor dat je niet communiceert in de allergie van de ander.

TIP 3. Zorg dat je zo snel mogelijk uit het conflict kunt stappen. Soms zorgen de negatieve emoties en slechte communicatie ervoor dat jullie in een conflict belanden waar je niet meer uit kunt stappen en wat dreigt te escaleren. Dit is echt schadelijk voor je kinderen. Omdat je vaak niet meer rechtstreeks praat met je ex ga je, onbewust, via je kinderen communiceren en kinderen hebben daar veel last van. Zelfs een onschuldige vraag als; ‘Hoe was het bij je vader/moeder’, krijgt voor je kinderen dan een bepaalde lading. Ze weten niet goed meer wat ze wel of niet mogen zeggen en worstelen met loyaliteitsgevoelens naar jullie beiden. Dit is niet wat je wilt. Letterlijk komen de kinderen tussen jullie beiden in te staan. Bij een conflict ontstaan altijd twee partijen die tegenover elkaar staan in plaats van naast elkaar. Zorg er dus voor dat je niet in een conflict belandt of dat je er zo snel mogelijk weer uitstapt.

Deze drie tips helpen je om 2015 goed te starten met je ex.

Ik kan me echter voorstellen dat je, net als Linda, je afvraagt hoe je dat moet doen. Uiteraard heb je het zelf al vaak geprobeerd, maar het is lastig om dit alleen te doen omdat je geneigd bent om snel terug te vallen in je oude patroon. Linda probeerde het al meer dan een jaar zelf, maar kwam erachter dat ze eigenlijk niet goed wist hoe ze het moest aanpakken. Inmiddels heeft ze de juiste vaardigheden geleerd om haar emoties op de juiste momenten te neutraliseren, niet langer in de allergie van haar ex te communiceren en sneller uit het conflict te stappen zodat haar kinderen geen last meer hebben van hun slechte omgangsrelatie. Ook zij kan nu uitkijken naar een gelukkig nieuwjaar dat niet langer gekenmerkt wordt door voortdurende conflicten met haar ex!

Herken jij dit ook? Hoe ga jij ermee om? Of heb jij misschien nog TIPS voor ouders om in 2015 beter met hun ex om te gaan? Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen